måndag 13 oktober 2008

Reflektion kring att arbeta med hållbar utveckling

Vi hade en del aktiviteter under Energisparveckan. Aktiviteterna ordnades i en sorts underleveratörsställning, som delar i ett paket som ett offentligt ägt aktiebolag administrerade (och hade medel för).

Några reflektioner kring våra aktiviteter, där framgången inte var odelat lysande.

  • En film- och diskussionskväll med den svenskproducerade filmen Planeten drog 1 (en) utomstående besökare. Filmen var det inte något fel på, inte heller på den diskussion som utspann sig bland de närvarande.
  • En informations- och diskussionskväll om energisnålt byggande drog 2 (två) utomstående besökare. Den beställda presentationen var bra och engagerande och underlag för diskussion fanns mer än nog.
  • Ett förmiddagsseminarium kring uppvärmning och energiförbrukning, för kommunala befattningshavare och beslutsfattare, inställdes på grund av uteblivna anmälningar
  • En två timmars "experimentverkstad" kring förnybar energi, för specialinbjudna gymnasieelever, 24 st (med lärare) hölls. Tillfället verkade fungera väl och gav mersmak.
  • Vi deltog med monter, material och diskussion på en energimässa ordnad av en annan (större) underleverantör. Intressanta diskussioner med andra utställare och presentatörer, men få besökare.
  • Generator- och rotordelen till det nya vindkraftverket lyftes upp och installerades (bilden: fastighetsskötarna på 30 meters höjd).
Att vara underleverantör är inte det bästa alternativet. Att marknadsföra och marknadsföra med material som framställts av andra funkar sämre än med eget. En del av den delvis ringa publikframgången kan skyllas på detta.

Konkreta energiexperiment och tillhörande diskussion med gymnasieelever är ett bra och fungerande koncept. Att evenemanget dessutom stöds av deltagande lärare gör det naturligtvis inte sämre.

Att locka allmänheten till evenemang under rubrikerna hållbar utveckling, förnybar energi, klimatproblematik mm. är inte enkelt. Ett av olika eventuella problem kan vara det som upplevs som skrämselpropaganda i klimat- och miljöfrågor. Den kan orsaka att man tar avstånd hellre än att engagera sig. Frågorna är överlag också så komplexa samtidigt som man upplever att de kommer för nära och egentligen kräver för stora förändringar och uppoffringar, så man låter hellre bli. "Låt entusiasterna och fanatikerna engagera sig..."

Framgångsfaktorer kunde vara: kändisföreläsare, erbjuda konkreta inbesparingstips, lotterivinster. Tydligare frågeställningar, lagom stora, i lämpliga portioner.

Inga kommentarer: