söndag 28 mars 2010

Framtidens folkbildning: värderingar på nätet!

  • (Bilden länkar till en artikel i Dagens Nyheter)

En fjortonårig flicka våldtogs av en femtonårig pojke, på skolans toalett. Förutom den personliga katastrofen urartade händelsen på den lilla orten till en serie okontrollerade åsiktsyttringar, gruppbildningar och verbala sammandrabbningar. Den huvudsakliga arenan var nätet - Facebook och bloggar.

Det som lyste med sin frånvaro i tumultet på nätet, var vuxna med förmåga att påverka debatten i en positivare riktning. Det som saknades var mogna, trygghetsskapande åsikter utgående från tydliga och trovärdiga värderingar.



När det gäller den fria bildningen, diskuteras det ofta var den framtida arenan är, vilka de framtida arbetssätten ska vara. Allt oftare har jag då orsak att tänka både bakåt och framåt: var inte "de gamla folkbildarna" män och kvinnor med kunskap och mod att använda ordet utgående från sunda värderingar? Är det inte mot en sådan framtid som utvecklingen för oss, en framtid där det igen behövs personer med kunskap och omtanke om medmänniskan - och civilkurage?

De nya (nät)folkbildarna finns inte ännu, eller så visar de sig inte. De är de som kan gå in i vilken hätsk diskussion som helst, lugna ner den med vassa och kloka argument och få in den på en konstruktiv bana.

2 kommentarer:

Anonym sa...

det som händer på nätet tas sällan på allvar, och många lärare och anställda på skolan har en mycket begränsad kunskap om det sociala utbyte som sker på nätet - och dess konsekvenser. De flesta vill inte ens bemöda sig att ta reda på det, då de inte fullt ut förstått betydelsen av den plattformen. Det här är inget man kan lägga in i utbildning av exempelvis lärare, då det utvecklas i alldeles för rasande fart. Däremot ser jag det som en förbannad skyldighet att i allfall ha grundläggande koll, åtminstone ha koll på vad det handlar om. det kan inte bara viftas bort med "det är bara internet" när det är en fruktansvärt kraftfull plattform för utbyte och spridande av information i varierande sanningshalt och material i varierande moralhalt.

//Tinky

Martin sa...

Det tror jag inte heller att "man kan lägga in i utbildning av exempelvis lärare" - varken de som utbildar lärare eller de som idag sökt sig till den utbildningen är knappast beredda på det. Men det är för att det behövs människor som ser det här med "varierande sanningshalt" och varierande moralhalt" som jag ropar på en ny version av gårdagens "folkbildare": såna som VILL och KAN åstadkomma konstruktiva svängningar i diskussioner som påverkas av oseriösa krafter.