fredag 12 november 2010

Vaska värden


Vi pratade kvalitet på ett tvådagarsseminarium för hela rektorskåren. Idag har det fortsatt på hemmaplan med samma tema, med en tvåtimmars diskussion för hela personalen. Då handlar det om att komprimera. Det gäller att söka mervärdet. Det är lite som att vaska guld.

Grundordet är kvalitet. Men vad ligger bakom det ordet?

Bilden må symbolisera livskvalitet - en välbyggd, vacker träbåt som vilar i hamnen. Då kommer man obönhörligt in på känslor, värderingar, livssyn, människosyn...

Vi gick kort igenom alla våra verksamhetsområden och lyssnade till tankar om vision, mission, värderingar, strategier. Det var idag intressant att konstatera att när det första teamets presentation formulerade sig bl.a. kring "så här tar vi emot människor", använde den sista redan ord som "kärlek" och "respekt"!

Vi är en ideologiskt oberoende organisation som förhoppningsvis inte är "värde-lös". Vid följande tillfälle ska vi fokusera på ett enda verksamhetsområde. Då ska vi plocka upp en eller ett par centrala frågeställningar som har en relation till kvaliteten. Då ska vi kompetensutveckla tillsammans, kring konsten att kommunicera värderingar och söka formeln för god kvalitet. Då gäller det att vaska guld.

Inga kommentarer: