tisdag 20 december 2011

Årets person

Time Magazine har utsett årets person 2011. Den heter The Protester. Man vill uppmärksamma den anonyma deltagaren i protester, han eller hon som speciellt under den s.k. arabiska våren fått hela regioner i gungning och oönskade regimer att avgå. Man tänker också på rörelsen Occupy Wall Street, som av många förlöjligats men som ännu pågår.

"Utnämningen" må av någon anses ha politiska förtecken, kanske vara USA-betonad eller något annat. Men framför allt lyfter den fram en enskild människa som har fattat ett modigt beslut. Hon har riskerat att bli utsatt för våld, repressalier mot familjen eller annan form av påtryckning. Men hon har gått ut och bidragit till en folkrörelse med kraft att förändra verkligheten.

En klarsyn om något bättre som bara kan komma genom stora förändringar har förenat de här människorna, gjort dem till The Protester. Till sådana som vågat visa exempel och föredöme.

The Protester fortsätter ännu på många håll sin aktion, lever ännu i livsfara och ovisshet. The Protester förtjänar vårt stöd och är värd sin "utnämning".

Inga kommentarer: