onsdag 14 september 2011

Courage

Den ena bilden tog jag i lunchkaféet vid After Eight i  Jeppis. Den visar två höga (nästan 2 m) "roll-ups" som hänger där, kanske som ett resultat av något projekt. I alla fall, de visar historier om människor som vågat ta ställning och agera, när de sett att någon lider.

Ett mycket fint sätt att konkretisera värderingar! Tankar om hur svårt men välgörande det kan vara, att våga göra det rätta.

- - -

Det har blivit mycket Jeppis. Sedan två dagar är jag för första gången medlem i en klubb i Jakobstad. Filmklubben. Det skedde i samband med förevisningen av Aki Kaurismäkis film Le Havre.

En alltigenom vacker och stark film som beskriver det lilla livet och de stora handlingarna. En afrikansk pojke i den europeiska byråkratins mörka gap, en man som modigt skrider till verket.

Den andra bilden visar mannen och hans allvarligt sjuka hustru.

- - -

Den gemensamma nämnaren är mod. På franska courage, med närhet till svenskans kurage och civilkurage. Civilkurage enligt Wikipedia: "mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå upp för sina värderingar.

Inga kommentarer: