tisdag 20 september 2011

Fusionsenergi

Det har länge varit på g med fusion,. Främst inom industri och näringsliv men alltmer också inom t.ex. utbildning. Nu t.o.m. inom pyttesektorn fritt bildningsarbete i Finland. Ja, inte ens inom Svenskfinlands fria bildning går man ju fri från fusionstänkande. Statsmaktens utvecklingsprogram för utbildningsväsendet fortsätter. Myndigheten vill se starkare organisationer som huvudmän också bakom det fria bildningsarbetet. I princip handlar det om fusion.

Bilden åskådliggör hur fysikalisk fusionsenergi uppstår. Hur mindre ger mera. Deuterium och tritium smälter samman och på köpet uppstår en massa överskottsenergi. Det handlar om, som man ser det idag, den ultimata formen av energiproduktion. Fördelar: råvara för flera miljoner år finns i haven, inga risker liknande de som finns med dagens kärnkraftverk, inga luftföroreningar. Trots allt har man dock ännu inte lyckats få ut mera energi än man tillfört. Inom kärnfysiken är det alltså tillsvidare mera teori än praktik.  

En intressant parallell dock, och en fråga uppstår:
  • kan den synergi (fusionsenergi) som man pratar om när det gäller samgång mellan organisationer, kan den faktiskt tänkas innebära mera output totalt än vad som gällde vid utgångsläget?

Vi får alla vara tyckare och troare. För min del tycker jag att det är allt skäl för kärnfysikerna och industrin att fortsätta jobba på att fusionsenergin blir praktisk verklighet. Det kostar stora pengar, men fördelarna är så uppenbara.

Jag tror också att det finns fördelar - "synergetisk fusionsenergi" - att hämta till och med inom den fria bildningen i Svenskfinland genom ökat samarbete, samgångar, kalla det fusion om man vill. Det behövs ökad synlighet, slagkraft, effektivitet, kvalitet, you name it. Samtidigt: "världens mest decentraliserade verksamhet" måste bibehålla sin närhet, på riktigt. En utmaning som heter duga, att kombinera storhet och litenhet. Men också en källa till styrka bl.a. i konkurrensen om resurser:

  • samhällsutvecklingen går mot allt mindre närhet och trygghet, mot mera främlingsskap och rädsla; den som kan erbjuda en låg tröskel till ett koncept som bygger på möte och närhet, och har resurser att förverkliga det, har det som kommer att behövas; småskalighet i större skala, liksom...


Det kluriga är att också fusionsenergin är småskalig! Man använder bara lite bränsle åt gången, vilket gör att reaktionen inte kan skena iväg som i dagens kärnkraftverk där man laddar in bränsle för åratal.

Inga kommentarer: