torsdag 6 maj 2010

Shankaboot!


www.france24.com stötte jag på något nytt och fascinerande: Shankaboot - en arabisk "tv-serie på webben"!

Serien är libanesisk, den är online sedan 12 mars. Officiell launch blir det den 12 juni i Beirut, då blir det också en stor konsert med många libanesiska artister. Det finns en egen snärtig hemsida, www.shankaboot.com. Avsnittena ligger på Youtube, där de också kan hittas separat och ses i de olika upplösningarna.

Det hela handlar om Suleimane, en ung kille som kör omkring på sin skoter i Beirut med mediciner, gasflaskor och mat på sin skoter till folk. Med sin "dynamic editing, realistic settings, engaging music and use of regional, idiomatic Arabic" är den en story som unga libaneser kan identifiera sig med. Konkurrensen finns i turkiska och latinamerikanska TV-serier.

Framför allt är formatet och konceptet intressant: webbaserat, korta avsnitt på 4-5 minuter, interaktivitet... det finns också ett webbforum och en Facebook-site som har inspirerat tittare till diskussion kring frågor som är tabu i arabvärlden.

Igen ett tecken på hur nya segment uppstår, eller skapas. Det här formatet finner säkert sin plats vid sidan av gamla bekanta tv-format. Jag tror jag börjar lära mig att man aldrig ska tänka svartvitt och antingen-eller, dvs att det nya automatiskt måste åsidosätta något annat. Av någon anledning tycks vi konsumenter vara redo att hela tiden ta in nytt vid sidan av det gamla.

På samma sätt kan man anta att fenomenet att läsa "e-böcker" på läsplattor etablerar sig vid sidan av de tryckta böckerna.

Inga kommentarer: