torsdag 10 februari 2011

Klokt om livet

Köpte en fin liten bok på Arkadia International Bookshop i Helsingfors. Kärnfullt och klartänkt riktar man sig till barn med djupa frågor, med illustrerade frågeställningar som kan diskuteras om man är beredd på så djupa frågor - frågor som barn ändå garanterat funderar på.

Det intressanta är att frågorna är lika viktiga för vuxna. Det kan t.o.m. vara så att det underlättar för vuxna att se frågorna ställda för barn.

Man pratar om lycka, drömmar, olycka, existens, meningen med livet, döden. Man ställer finurligt fram exempel på hur vi ofta ser på en fråga, och motfrågor som får en att inse att det kanske inte är som vi ofta tänker.

Varför lever man? Kanske för att arbeta.......? Men arbetar man för att leva, eller lever man för att arbeta? Om man inte gillar att arbeta? Eller om man inte har ett arbete?

Lycka är måhända att få goda betyg i skolan. Men är det en katastrof att inte få goda betyg? För vem är goda betyg - föräldrarna eller barnet? Och om man fått goda betyg och ingenting riktigt förstått ändå...

Texter: Oscar Brenifier. Bilder: Jérôme Ruillier
.

Inga kommentarer: