fredag 28 september 2012

Med Helen Sjöholm i sovsalen

Kan inte låta bli att dela med mig...
  

Byn Roncesvalles i norra Spanien. En sovsal med 100-talet sängar, i en gammal stenbyggnad. Första övernattningen efter etappen över Pyrenéerna, på pilgrimsleden El Camino de Santiago de Compostela. Under kvällen spelar stilla klassisk musik ur högtalare, på initiativ av frivilligarbetarna som för tillfället kommer från Holland. Klockan 22 släcks lamporna och det är sovdags, efter en sista melodi.

Klockan 6 på morgon tänds lamporna igen, alla ska upp och får vakna till dagens första melodi, samma som kvällens sista. Sången ljuder klar. Helén Sjöholm sjunger med sin innerliga stämma "Jag vill känna att jag levt mitt liv!"

När alla packat klart och de sista ger sig av, ber jag att få filma en snutt av Tijmen när han bäddar sängarna för nästa natts vandrare. Han berättar att han sett en film (Såsom i himmelen) där sången finns med. Han sjunger också i kör hemma i Holland, och hans kör har samma sång på sin repertoar. De sjunger den utan ord, i stämmor.

Vi hade sovit i övre bäddar. Under oss sov ett äldre koreanskt par, som kallade oss sina grannar. Runt oss snarkade alla möjliga nationaliteter, åldrar, personligheter.

Jag känner starkt att jag lever mitt liv.

Inga kommentarer: