tisdag 15 januari 2008

Diskussionen öppnad med gymnasiet

Vi hade en god inledande diskussion tillsammans med rektor och biologi-geografiläraren från Kronoby gymnasium.

Vi konstaterade ett gemensamt intresse för att fördjupa oss i området hållbar utveckling. Som målgrupper ser vi såväl oss själva (personal), elever och kursdeltagare samt andra parter som vi kommer i beröring med. Vi ser också möjligheten att profilera oss utgående från detta område, och att knyta ytterligare samarbetsparter och intressenter till arbetet. Vi kunde närma oss både företag och t.ex. församlingar (med systemet Kyrkans miljödiplom).

En utmaning är att inte förbli i de yttre sfärerna. Området är stort och som sådant svårhanterligt. Vi går in för att formulera en helhetsstrategi, inom vilken vi sedan kan hitta tid och rum för arbete med de små delarna. Det gäller att så fort som möjligt komma ner på det personliga vardagsplanet. "Rejält kaffe, ekologiskt kaffe eller vad?"

Det gäller att synliggöra och att ge utrymme för diskussion. T.ex. Natur och Miljös "Grön Flagg" kan vara ett uttryck, en ganska stor process.

Man ska se möjligheter hellre än hinder, det ska vara mera morot än käpp.

Vi kom överens om ett nytt möte om två veckor. Till dess går vi på varsitt håll igenom kurser, aktiviteter, evenemang, idéer m.m. som kan räknas in under de helheter som hör till arbetet med hållbar utveckling. Vi går in för att hitta synergier mellan aktiviteter. Vi vill inte i första hand skapa mera arbete och bekymmer för oss själva.





Sen kom förslaget från gymnasiet att vi (representanter för gymnasiet respektive folkhögskolan) deltar i ledarskapsutbildningen som anordnas av den lokala näringslivscentralens och ÅA. Temat för den första samlingen råkar vara hållbart ledarskap och föreläsare är Siv Saarukka...

Lite tårta på tårta ju, men jag tycker initiativet från gymnasiet är intressant, så vi kör. Till Jakobstad på tisdag, och diskuterar vidare på samma gång!

21.1 2008




Sen blev turen till Concordias ledarskapsutbildningstillfälle inte av, pga. sjukdom m.m.. Vi avvaktar och ser hur det blir.