tisdag 29 september 2009

Aller à l'étranger avec fria bildningen


Just hemkommen från Topeliusgymnasiet i Nykarleby. Informerade de samlade österbottniska gymnasierektorerna om Bildningsforums initiativ: gymnasieelever kan göra en tre veckors arbetspraktik utomlands, via den finlandssvenska fria bildningens (Bildningsforums) kontakt till s.k. Internationella skolorna.

Mera info:
* vår broschyr
* IS hemsida

De var åtminstone artigt intresserade, eftersom det också var första ärendet på deras agenda efter kaffe och rundvandring. Nä, visst blev det lite diskussion också. Återstår att se om informationen går vidare och om det blir respons från elever.

Jag ser detta som ett sätt för oss att visa att vi finns till och erbjuder våra kontakter, möjliggör sådant som andra aktörer, i det här fallet gymnasierna, kanske inte kommer sig för att göra.

Bolagisera arbis?

Igår var jag i Hesa samtidigt som nyheten rullade på Radio Vega om att det jobbas i det tysta med en ny organisationsform för arbisverksamheten i huvudstadsregionen. På basen av en tidigare insändare i Hbl valsade det nu omkring funderingar om att än Kulturfonden, än Axxell, än SFP:s metropolgrupp... rubriceringen handlade i alla fall om nyheten att Axxell skulle ta över. Allt, i huvudstadsregionen.

Jag bytte några ord på Helsingfors Arbis med Gunborg Gayer och med Nils Torvalds (SFP) per telefon. Varkendera av dessa skattade bolagiseringstanken särskilt högt. Däremot nog mera samarbete, utgående från den kommunal modellen.

På hemväg skruvandes på bilradion fick jag plötsligt in Matts Granö/Axxell, som nog bekräftade att Axxell har ett intresse i det hela och att man jobbar på det. Men att det kommer att ta tid i alla händelser

Ab Arbis... månne det är
"à l'étranger", eller är det något som hör hemma här?

Inga kommentarer: