fredag 4 september 2009

PD, now and then and forever

(rubriken är en separat, rotlös och diminuerad reflektion kring sambandet mellan Professional Development, arbete med hållbar utveckling och fria bildningens utveckling och framtid)

För några dagar sedan hölls en "hearing" (kuulemistilaisuus) på Undervisningsminsteriet, kring ett förslag till ny lag för det fria bildningsarbetet. Lagen ska träda i kraft i januari 2010 och utgöra första steget i en fortsatt utvecklingsprocess som pågår fram till år 2012. Närvarande var UVM:s lagberedande tjänstemän och representanter för den fria bildningens takorganisationer.

Det är bråttom. Inom september ska takorganisationerna t.ex. ge synpunkter på hur utvecklings- och kvalitetsrelaterade aspekter kunde utgöra en del av grunden för den totala finansieringen (förslagsvis 0-15 %). Ännu finns inga uttalade linjer för detta - utgående från vilka kriterier kunde man bedöma att läroinrättningarna uppfyller utvecklings- och kvalitetsnormer? Inom oktober ska man sedan från upprätthållarnas sida ge respons på hur huvudmannastrukturerna kunde utvecklas. Mindre plottrigt vill man ha det, inte så många små underliga inrättningar som sysslar med allt möjligt konstigt.

Atmosfären var god. Tjänstemännen sade sig nu "gömma och begrunda i sina hjärtan" den feedback som de fick i diskussionen.

Tidsfaktorn tål att kommenteras. Å ena sidan är det ett håsande. Å andra sidan är det en sorts evighetstematik som alltid diskuterats och alltid kommer att diskuteras av berörda parter. Varvid man kan anta att ett flerårigt perspektiv inte skulle göra saken så mycket annorlunda. Nu gäller det bara att ta tjuren vid hornen, att vara beredd att diskutera fritt bildningsarbete och synen på det i relation till rörelser och strömningar i dagens värld!

Och gott är det att fältet (läroinrättningar, huvudmän, takorganisationer) inbjuds att vara med och påverka. Så fungerar man idag, så fungerade man inte tidigare, för ett par tiotal år sedan och längre tillbaka.

(bilden med de gröna pilarna är från Undervisningsminsteriets hemsidor. När man klickar på en länk som inte leder nånstans, kommer man i stället till den här bilden och en text "Valitettavasti... osv. )

Inga kommentarer: