onsdag 27 januari 2010

Kotouttaminen - vieras lähtökohta


Puhutaan kotouttamisesta. Sillä tarkoitetaan "maahanmuuttajien sopeuttamista uuden kotimaansa kulttuuriin" (Wikipedia). Kotouttamisesta vastaa Suomessa sisäministeriö.

Vierastan tätä sanaa.

  • Perussana on koti. Suomen kielestä löytyvänä sanana se viittaa meidän suomalaisten kotiimme, suhteessa ulkoa tulleisiin henkilöihin. Eli lähtökohtana on muiden sopeuttaminen meidän oloihimme, kun kyseessä itse asiassa olisi toisesta kulttuurikontekstista tulevan henkilön oman kodin perustaminen uuteen kulttuuriin.
  • Tästä päästään Wikipediamääritelmän sanaan maahanmuuttaja. Lähtökohtana on tässäkin me suomalaiset tarkastelemassa muualta tähän maahan tullutta. Kun itse asiassa kyseessä on omasta kotimaastaan lähteneen henkilön asettuminen uuteen, vieraaseen maahan. Kyseessä on Maastamuuttaja.
  • Seuraava osa Wikipedian määritelmässä on sopeuttaminen. Samaten kuin kotouttaminen, se henkii aktiivista ulkoapäin vaikuttamista kohteena olevaan henkilöön. Kun kyseessä itse asiassa olisi paremminkin sopeutumisprosessin tukeminen, siinä prosessissa jossa ym. maastamuuttaja asettuu uuteen kulttuurikontekstiin.
  • Lopuksi "uuden kotimaansa kulttuuriin". Uusi asuinpaikka ei ole sama kuin se kallis koti josta maastamuuttaja alunperin lähti. Ihmisen persoonallisuus muodostuu kerran elämässä ja se on tapahtunut siellä omassa, vanhassa, varsinaisessa kotimaassa - omassa kulttuurissa. Emme voi vaatia että maastamuuttaja automaattisesti tai edes tahdon voimalla omaksuu vierasta kulttuuria "omana kotimaan kulttuurina". Ehkä hyvä jos näin käy, mutta lause "sopeuttaminen uuden kotimaansa kulttuuriin" viestii pinnallisesta perehtymisestä kotimaastaan lähteneen elämäntilanteeseen.

Inga kommentarer: