tisdag 20 april 2010

Kärnkraftigt!


Jag väljer här att använda en bild från Greenpeace sidor, för att markera det komplicerade förhållandet till kärnkraft som jag uppfattar att många av oss har. Jag hör själv till dessa många.

Sitter i buss på hemväg från Olkiluoto kärnkraftverk i Euraåminne norr om Raumo. Bussresa ner och opp på en dag, med i bussen är elever och en lärare från Kronoby gymnasium, och medlemmar i föreningen Teknik, energi och miljö.

Vi såg ett stiligt besökscenter, erhöll en gedigen presentation på svenska, fick kaffe och bulle, åkte buss på området och vandrade ner i ett slutförvaringsutrymme. En saklig, kunnig och allmänt taget bra framställning. De gör det garanterat bra där, jag känner mig inte orolig. Idag...

Det som tar emot är att den starkas åsikt, dvs kärnkraftsindustrins, dominerar totalt och sätter agendan. Med förödande kraft och resurser talar fakta och sakkunskap för den storskaliga högteknologilösningen. En (1!) stillastående vindmölla ståtar av någon anledning på kraftverksområdet. Displayen i besökscentret visar på noll produktion och möllan tjänar i praktiken som ett förlöjligande exempel på den hopplöst småskaliga och dyra vindkraften.

Som sagt var framställningen och bemötandet på allt sätt berömvärt gott. Men allt faktamaterial och alla utgångspunkter bygger på fortsatt ohämmad tillväxt och ökat energibehov. Utrymme ges för att låta de alternativa, förnybara energikällorna skymta fram endast som kuriosa. De attitydförändringar som sakta sker i vårt samhälle får inte utrymme här och inte via politiken när de stora frågorna diskuteras. De som regerar har styrkan och resurserna att driva sin sak.

Min ståndpunkt är att vi behöver den nuvarande fissionsenergin för överskådlig tid framåt. Men mera utrymme och resurser borde absolut ges för att driva också andra synsätt. Det här är inte så svartvitt som man framställer det.

Vi behöver nya framskridanden, nya tillämpningar och innovationer inom förnybar energi. Vi behöver alternativ, nu är det monopol. Och så länge kärnkraftens avfallsfråga i princip är olöst och det strålande skräpet måste grävas ner uppfyller vi inte intentionen med hållbar utveckling: to meet human needs while preserving the environment so that these needs can be met not only in the present, but also for future generations.

Inga kommentarer: