måndag 26 april 2010

När nätet pajar


Den isländska vulkanen Eyafjallajökulls utbrott var något som inga riskkalkyler whatsoever räknade med att skulle störa vardagen. Sen såg vi vilka dimensioner det antog. Kanske det överlag vore skäl att ge lite större sannolikhetspoäng för osannolika saker? Svenska nättidningen E24.se har en artikel kring frågan "Vad händer om det som inte kan hända verkligen inträffar?" (http://www.e24.se/business/bank-och-finans/sarbarheten-stor-for-det-ovantade_2006929.e24). Den handlar om scenariot där internet pajar.

Skribenten lyfter fram att Moder Jord inte gillar sådant som blir alltför stort och dominerande. Stort är sårbart. Han ger oss följande fråga: hur länge kan du vara utan flygtrafik innan livet blir outhärdligt? Och hur länge kan internet ligga nere innan..............?

Min syn på saken har alltid varit att hållbar utveckling garanteras bäst genom småskalighet. Internet är paradoxalt. Det är en hyllning till småskalighetens styrka, samtidigt som det kan skapa en fasansfull storskalighetsrisk.

När jag sitter och skriver detta ringer man från vår enhet i Karleby och frågar om vår organisation har någon datasäkerhetsplan. Ett osannolikt sammanträffande! Och svaret blir jaaeeeoooo - nej det har vi inte!

Men snart har vi! Och den kommer att innehålla scenariot med internet som pajat.

Att tanka in som avkoppling mellan tänkandet: salig Tage Danielssons geniala resonemang om sannolikheten för en kärnkraftsolycka http://www.youtube.com/watch?v=FjuhW-4tyEI

Inga kommentarer: